>40 anys de la revista Muntanya

>

40è aniversari de Muntanya, la primera revista excursionista catalana

Amb el número 640, publicat pel Centre Excursionista de Catalunya l’abril de 1970, la revista Muntanya es publica per primera vegada en català i recupera l’antiga numeració, que és el resultat de sumar els números del Butlletí del CEC (el primer número va aparèixer el 1891) i els de Montaña (1952-1969), en una clara manifestació de la continuïtat centenària (119 anys) de l’anfany de publicació del Centre Excursionista de Catalunya amb l’objectiu de divulgar informació científica i muntanyenca a tot el col·lectiu i a la societat en general.
Amb l’aparició, doncs, del número 888 (abril del 2010), la capçalera en català compleix exactament 40 anys. Han estat quatre dècades de premsa excursionista en català que han posicionat aquesta revista com una de les més prestigioses i antigues del sector.
En aquest número capicua d’abril del 2010 (nº 888) també presentem un altre aniversari important. Es tracta del centenari de la mort de Norbert Font i Sagué, personatge polifacètic, soci il·lustre del CEC, que va destacar com a naturalista, geòleg i introductor de l’espeleologia a Catalunya, i que morí el 19 d’abril de 1910 als 35 anys d’edat. La revista Muntanya, al llarg de l’any 2010, dedicarà diversos articles en homenatge a Font i Sagué, en els quals recordarem i descobrirem les facetes de la seva vida com a home, com a científic i com a excursionista.

Encetem, doncs, el nº 888 amb dos treballs d’investigació en els quals coneixerem la relació de Font i Sagué amb el Club Muntanyenc, i també la primera exploració de l’avenc d’en Roca, que fou així mateix la seva darrera incursió en el medi subterrani.

Segona exploració de l’avenc d’en Roca, en el desè aniversari de la primera. S’hi reconeix el Dr. Bataller (amb sotana).

Maheu (a la foto, entre el P. Marcet i Faura), va contactar amb Font i Sagué abans del seu tercer viatge a Catalunya.

Altres reportatges destacats del nº 888 són:

  • Urdaibai, reserva de la biosfera al País Basc
  • Descens del Tignoso (Còrsega)
  • La dona esportista i la societat actual 

Podeu llegir un article de la història de la revista Muntanya a Viquipèdia:


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s