>40 anys de premsa excursionista amb la revista Muntanya
Amb el número 640, publicat pel Centre Excursionista de Catalunya l’abril de 1970, la revista Muntanya es publica per primera vegada en català i recupera l’antiga numeració, que és el resultat de sumar els números del Butlletí del CEC (el primer número va aparèixer el 1891) i els de Montaña (1952-1969), en una clara manifestació de la continuïtat centenària (119 anys) de l’anfany de publicació del Centre Excursionista de Catalunya amb l’objectiu de divulgar informació científica i muntanyenca a tot el col·lectiu i a la societat en general.
Amb l’aparició, doncs, del número 888 (abril del 2010), la capçalera en català compleix exactament 40 anys. Han estat quatre dècades de premsa excursionista en català que han posicionat aquesta revista com una de les més prestigioses i antigues del sector.
La coincidència d’aquestes dates amb la diada de Sant Jordi afegeix un altre element litarari a aquest esdeveniment. Per totes aquestes raons, la UNESCO va decidir l’any 1995 fer un homenatge en aquesta data als escriptors i als llibres.
- L’any 1995 la UNESCO, durant la 28a sessió de la Conferència General, proclama el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre, com a proposta del Govern d’Espanya, junt amb l’afegit de Dret d’Autor, proposat per Rússia per fomentar el respecte als drets de propietat intel·lectual.
- A Barcelona, la Cambra Oficial del Llibre instaura l’any 1923 el Dia del Llibre i la Rosa en commemoració a l’aniversari de la mort de Cervantes i Shakespeare; però alhora s’afegeix un nou sentit a la celebració: es reivindica el Dia del Llibre Català. Un cop suprimida la celebració d’aquesta diada a causa de la guerra civil d’Espanya, el seu caràcter originari no es va recuperar fins a la dècada de 1950.
- L’any 1964 el Dia del Llibre fou adoptat per tots els països de parla castellana i portuguesa; l’any 1993 també arribà a la Comunitat Europea.