Hostal Empúries, ecodisseny i desenvolupament sostenible

En la jornada del II Fòrum Emprúries, dedicat al turisme del futur, va quedar palès una vegada més que l’Hostal Empúries (indret en el qual es va celebrar aquesta trobada) és un allotjament sostenible i solidari, a més de ser ja líder en eficiència i disseny equilibrat, fets que han afavorit el seu creixement de facturació en els darrers anys, i que situa aquest establiment com un exemple únic en el mapa europeu.

Tot això és gràcies a la seva gestió, impregnada d’una filosofia respectuosa amb el medi ambient, d’acord amb els principis del cicle de vida íntegrament verd (cradle to cradle) i amb els estàndards constructius que l’acrediten amb la certificació LEED Gold.

L’ecofilosofia del cradle to cradle està centrada en el redisseny de qualsevol producte o servei de manera que no només sigui respectuós amb el medi ambient, sinó que també l’enriqueixi i participi de l’ecodiversitat del seu entorn. Defensa l’ús de l’energia solar com a principal font d’energia, però també de la celebració de l’abundància dels sistemes biològics i l’emulació d’aquests sistemes, en què tots els elements són nutrients i, per tant,  no existeixen els residus.

El turisme verd està associat a la construcció d'edificis respectuosa amb el medi ambient i amb l'elecció dels materials.

L’hort i el jardí de l’Hostal Empúries són un exemple d’aquesta aplicació. Elaboren un compostatge in situ, de la fabricació orgànica de la cuina i de les restes vegetals del jardí, i el compost es reutilitza alhora com a adob.

Tots els productes que arriben a la cuina de l’Hostal Empúries compleixen els estàndards de responsabilitat ecològica (controls d’emissions de CO2 en el transport, ús de pesticides, etc.) per tal de controlar la qualitat del producte en tot el procés, des de l’origen fins que es duu al plat. És especialment interessant l’elecció dels productes amb què treballen; per exemple, la recuperació de llavors de blat que originàriament havien estat conreades a l’Alt Empordà ara fa 4.000 anys. Això no només és un exemple de terroir, en la mesura que aquest blat denota les característiques especials que la geografia, la geologia i el clima d’aquest lloc determinat li confereixen; també és un exemple cultural i saludable per a la població, natural de la zona, reconeixedora del producte de la seva terra. Si els jardins amb plantes salvatges del lloc eviten l’erosió del terreny, també l’alimentació originària i mil·lenària de la regió ha de contribuir a la salut de les persones que hi viuen.

Foto: Ferran Alexandri

L’Antic Hostal Empúries va néixer a principis del segle XX, quan va acollir els primers arqueòlegs que van venir a treballar a les ruïnes d’Empúries, sota la direcció de Josep Puig i Cadafalch. Avui dia és un allotjament totalment reformat, però sostenible i solidari, ubicat al bell mig de la Costa Brava, ben al costat del primer assentament grec a la península Ibèrica.

hostalspaempúries – www.hostalempuries.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s