50 aniversari de la primera expedició espanyola als Andes del Perú (1961), que va obrir una nova via al Nevado Huascarán Sur (6.768 m)

Postal feta a mà que es conserva a l'àlbum de Jordi Pons sobre aquesta expedició. A dalt, d'esquerra a dreta: José Antonio Bescós, Josep Manuel Anglada, Mariano Arrazola, José María Regil, Juan José Díaz, Francesc Guillamon, Félix Méndez; a sota: Jordi Pons, Salvador Rivas, Antonio Pérez Ayuso i Pedro Acuña.

A finals de la dècada de 1950 Josep Manuel Anglada, Francesc Guillemon i Jordi Pons decideixen tirar endavant una expedició al Perú. L’objectiu: l’aresta nord-est del Nevado Huascarán Sur, que continuava encara verge.

Aquest projecte inicial arribà a la Federación Española de Montañismo, que va proposar realitzar una expedició amb el patrocini de la delegación Nacional de Educación Física y Deportes, amb la participació dels millors alpinistes del grup d’alta muntanya espanyol, el GAME.

En l’època, aquesta notícia va tenir un gran ressò en la premsa general, perquè era la primera vegada que l’alpinisme espanyol feia una expedició d’aquesta envergadura al continent americà. L’expedició va ser dirigida per Félix Méndez, i el resultat va ser de 38 cincmils verges a Ayacachi i dos a la Cordillera Blanca; però el cim més important fou la nova via per l’aresta nord-est del Nevado Huascarán Sur (6.768 m), que aconseguiren Josep Manuel Anglada i Jordi Pons el 20 de juliol de 1961.

La revista Muntanya està preparant, conjuntament amb Jordi Pons, un extens treball per commemorar els cinquanta anys d’aquesta expedició, que es veurà publicat en les nostres pàgines al llarg del 2012.

Escut de roba, propietat de Jordi Pons, de l'emblema de l'expedició espanyola que duien tots els alpinistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s