Salzburger Almenweg, la nova ruta de senderisme a la vall de Gastein (Àustria)

Arribant al cim Tagkopf (2.085 m), des de Heinreichalm (Dorfgastein)
Arribant al cim Tagkopf (2.085 m), des de Heinreichalm (Dorfgastein)

Durant la primera setmana de juliol un equip de la revista Muntanya va viatjar al land de Salzburg, per encàrrec de Salzburgerland Tourismus, amb l’objectiu de fer un reportatge sobre la vall de Gastein i la nova ruta de senderisme alpí coneguda amb el nom d’Almenweg (el camí dels prats).

Travessant el bosc de Leidalm, en sortir de la cabana de Biberalm (1.734 m)
Travessant el bosc de Leidalm, en sortir de la cabana de Biberalm (1.734 m)

L’Almenweg és una ruta alpina circular, senyalitzada en 31 etapes (nosaltres vam fer de la vuitena a l’onzena) i 350 km de recorregut, amb més de 120 equipaments de muntanya, entre refugis, granges i cabanes de pastors obertes al públic, amb servei de restaurant i pernoctació. La ruta transcorre per una altitud que gira a l’entorn dels 2.000 m, cota que està considerada com a plenament saludable, apta per a tots els nivells d’excursionisme.

Llac sota el pic Hirschinger (2.119 m)
Llac sota el pic Hirschinger (2.119 m)

La vall de Gastein, també és famosa a l’hivern per l’esquí i durant tot l’any per les aigües termals, explotades des de l’època romana. Situada en el marc de les serralades alpines del parc nacional Hohe Tauern (el més gran d’Àustria), i amb tres poblacions capitals: Bad Gastein, Bad Hofgastein i Dorfgastein. Tres pobles entre altes muntanyes i una vall esplèndida, gens massificada i amb un turisme responsable i un paisatge alpí de primera categoria. Ara, a l’estiu, es poden usar els telefèrics que a l’hivern ens duen gairebé a dalt dels cims, per davallar esquiant els vessants de la muntanya; aquest mitjà de transport és molt útil per començar les notres excursions des d’una bona altura, cosa que evita els enutjosos desnivells de l’inici de la caminada.

Sortint de Bradner Hochalm en direcció a Hirschinger i la Bergstation.
Sortint de Bradner Hochalm en direcció a Hirschinger i la Bergstation.

Els Almhütte, refugis d’alta muntanya de parada i fonda

Els Almhütte són veritables refugis d’alta muntanya, que també en podríem dir cabanes o petites granges autosuficients. Tenen animals molt ben cuidats: vaques, porcs, gallines… Fan formatge i embotits, delícies que podem tastar quan fem una parada enmig de la ruta o bé quan hi arribem al vespre per passar-hi la nit. De fet, són petits hotelets, pulcres i excel·lents (no cal dur sac de dormir).

Fusta de formatges i embotits a Präau-Hochalm (1.811 m)
Fusta de formatges i embotits a Präau-Hochalm (1.811 m)
Biberalm (1.734 m)
El refugi de Biberalm (1.734 m)

Fer aquest itinerari representa un bon ritme d’excursió diari, amb etapes d’entre 5 i 7 hores, que podem completar en un mes o bé fer estades més breus i resoldre 4 etapes en una setmana, a més de gaudir de les termes i la gastronomia de la vall.

Davallant del cimTagkopf vers Präau Hochalm.

Adreces d’interès:

  1. www.salzburger-almenweg.at: Aquest és el web del sender Almenweg, on es pot sol·licitar una guia gratuïta amb una descripció detallada de les 31 etapes (punt de sortida, característiques del terreny, temps del recorregut, distància, dificultat, descripció del camí, cabanes-refugis, perfil del recorregut, etc.). A més a més, aquesta web ofereix una vista tridimensional de cada etapa, amb una imatge de la zona. A través d’internet, totes les dades de la ruta es poden carregar en equips de navegació GPS.
  2. blog.salzburger-almenweg.at: el blog de l’Almenweg, per conèixer de primera mà les cròniques i relats d’aquesta ruta.
  3. www.badgastein.at: tota la informació sobre les poblacions de la vall de Gastein: Bad Gastein, Bad Hofgastein i Dorfgastein. També sobre el parc nacional de Hohe Tauern, i tota la cultura, tradició i interès.
  4. http://salzburgerland.com: tota la informació sobre el land de Salzburg, des de la pràctica dels esports a la natura (hivern i estiu), la gastronomia, etc., fins la història i la cultura d’aquesta regió d’Àustria.
Totes les fotografies (exceptuant la de Biberalm, que pertany a Salzburgerland Tourismus) estan subjectes a drets d’autor. Qualsevol forma de reproducció, difusió o comunicació pública només pot ser feta amb l’autorització de la revista Muntanya i dels autors de les imatges.

Autors reportatge: Ferran Alexandri i Roger Rovira.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s