Iglús, refugis de supervivència

Un iglú és una construcció en forma de cúpula a on el material és simplement neu!

Els iglús s’associen als inuits (esquimals), ja que el seu hàbitat és en terres gelades i no tenen un altre material que la neu. La vivenda familiar acostuma a tenir una sola cambra o habitació, mentre que també hi ha iglús de gran tamany. Són comunitaris i poden albergar unes vint persones. Fins i tot existeixen iglús més petits que només serveixen per a resguardar els caçadors que s’allunyen de la llar tot perseguint la presa i han de passar una nit al ras. Aquests iglús han de ser de fàcil i ràpida construcció ja que les temperatures exteriors ( inferiors en molts casos a 30 graus), no permeten que una sola persona s’entretingui massa a fora.

Aquests refugis s’anomenen també refugi de supervivència o d’emergència i són poc estables.

Dels inuit n’agafem la idea i la tècnica, ja que a casa nostra, un iglú d’aquestes característiques també ens pot servir de recer en cas de desorientació o pèrdua a la muntanya a l’hivern.

Iglu boi taull1

Foto: http://www.freeflocks.com

La seva forma curiosa és important ja que l’arc que li fa de sostre no necessita una estructura de recolzament perquè no s’enfonsi i a més, una estructura així és la que millor suporta el vent. D’aquí ve que moltes tendes que s’utilitzen a altes altituds a muntanya tinguin aquesta mateixa estructura.

La orientació de la porta d’aquest iglú de supervivència serà a sotavent, és a dir a resguard del vent i, si pot ser, la porta no tindrà grans dimensions , de manera que per entrar, haurem d’anar a quatre grapes.

Val a dir, però, que són construccions poc estables i que només serveixen per passar-hi una o dues nits a recer del mal temps i en cas de què no tinguem un refugi a l’abast. Més endavant explicarem quina és la tècnica per aconseguir un refugi d’aquestes característiques.

Però tornant als iglús dels inuit…. ¿com s’escalfa l’interior d’un iglú? Llegir més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s