El Festival BBVA de Cinema de Muntanya projectarà la pel·lícula més antiga del gènere

Cervino 1901
Cervino 1901

El pròxim Festival BBVA de Cinema de Muntanya se celebrarà a Torelló entre els dies 14 i 23 de novembre, en la seva 32a edició. La pel·lícula Cervino, considerada la primera pel·lícula de muntanya, es podrà veure aquest novembre a Torelló. Es tracta d’un curt de 74 metres, equivalent a 6 minuts de durada, que es va enregistrar l’any 1901.

Representa un grup de tres alpinistes, probablement guies, que surten de Zermatt i escalen el mont Cerví pel costat suís. El curt serà a Torelló perquè la International Alliance for Mountain Film l’ha restaurat precisament aquest any. Arribarà al Festival BBVA de Cinema de Muntanya en format digital per ser projectat com a peça única al costat de les millors pel·lícules de muntanya de l’any. Es desconeix l’autor d’aquesta joia, encara que podria tractar-se de Franck Ormiston-Smith, un jove anglès pioner en el cinema de muntanya. Ormiston-Smith hauria visitat la serralada dels Alps tant el 1901 com el 1902, per fer nombroses ascensions als cims més importants de la cadena acompanyat de tres guies i dos camàlics. Així s’especifica en un diari anglès d’aquella època, que fins i tot detalla el nom de dos dels guies: serien Christian Bohren i Christian Burgener, de Grindelwald.

També hi ha de novetat la secció +Xtrem, que recollirà curtmetratges d’esports extrems enfocats cap a un públic més jove i que, de fet, escollirà en votació popular el film guanyador, només d’aquesta secció.

A Hollywood també esquien i, en certa manera, fan cinema de muntanya. Amb la intenció d’ensenyar com les grans estrelles del cinema s’han convertit per uns moments en alpinistes, el Festival proposarà com a exposició d’aquesta edició «Estrelles a la neu, esquiadors de cine», una mostra que es podrà veure del 14 al 23 de novembre al Foyer del teatre Cirvianum. L’exposició és un recull de cartells, programes de mà i fotogrames de pel·lícules que han intentat seduir l’espectador en combinar grans noms, com Gregory Peck, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Kirk Douglas i Robert Redford. Al mateix temps, en una producció de la International Alliance for Mountain Film, es podran veure els cartells més rellevants dels festivals homòlegs que ompliran els aparadors dels comerços del municipi.

Miss Helyett 1

Alfred Hitchcock, "Spellbound", 1945
Alfred Hitchcock, “Spellbound”, 1945

D’aquesta manera, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya citarà per 32a vegada els amants del cinema i la muntanya en una edició que, novetats a banda, tornarà a dur a Catalunya els millors films del món en natura, muntanya i aventura. Durant deu dies, doncs, es projectaran pel·lícules d’alt nivell sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com també exposicions i xerrades especialitzades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s