Jordi Canal-Soler ha publicat recentment Viaje al blanco. Último grado al polo norte, el diari de l’expedició «Últim grau al pol nord», en què va recórrer 111 km des del grau 89º N fins al pol nord sobre esquís. El llibre és la crònica fresca i directa d’una expedició polar.
Blanco. Frío. Estéril. Un paisaje desértico de hielo y nieve se extiende más allá de la escalerilla del avión ruso que nos ha traído. Cuando empiezo a bajar los peldaños de aluminio, el aire a 29 grados bajo cero me quema la cara con la agresividad de miles de agujas heladas y se filtra dentro de mis pulmones con la fría pureza del aire del Ártico. Acabamos de aterrizar en la base rusa Barneo, a la deriva sobre el hielo. Hemos venido para recorrer el Último Grado hasta el Polo Norte en esquís. Y ahora es cuando me doy cuenta de que éste no será un viaje cualquiera.
Viaje al blanco és a la vegada un diari d’expedició, un llibre de superació personal, una història de l’exploració polar i una crida a la consciència mediambiental. El llibre és el diari dels nous dies passats sobre el gel, en una petita expedició de quatre components, en un dels ambients més hostils del planeta.
De vegades tràgic, sovint amb pinzellades d’humor, és un viu retrat del dia a dia d’una expedició polar a través dels gels àrtics, amb la minuciositat i els detalls que moltes vegades s’obvien en els relats dels grans exploradors.
Amb la lectura del llibre aprenem l’ús del material transportat pels expedicionaris, notem les sensacions que produeixen el fred i la soledat i coneixem com satisfan les necessitats més vitals, quin és el millor menjar per obtenir energia o com ens hem de vestir per aguantar un fred de fins a quaranta graus sota zero. El llibre també té una segona lectura com a llibre de superació personal, treball en equip i consecució d’un objectiu.
¿Por qué viajamos, me pregunto? ¿Por qué nos arriesgamos? ¿Es por el hecho de ver nuevos horizontes, de descubrir lugares distintos? ¿O simplemente es para saber que somos capaces de superar nuestros retos y nuestros miedos?
I comparant l’expedició actual amb les precedents, Viaje al blanco també es converteix en una relació històrica de les diferents expedicions que van buscar prèviament el pol nord. Des de Franklin fins a Nansen, de Cook a Peary (de l’arribada del qual se celebrava el centenari durant els dies relatats al llibre), els expedicionaris històrics i moderns passen per les pàgines d’aquest llibre per il·lustrar com la tecnologia pot haver canviat, però segueix existint en l’home l’ànsia per arribar més enllà del que és conegut.
El fràgil ecosistema de l’Àrtic s’està destruint a causa de l’escalfament global, i l’expedició d’Últim Grau tal com es va realitzar serà impossible dins d’uns pocs anys, quan el gel sigui massa fi com per poder-hi caminar. Així, relatant de primera mà els efectes del canvi climàtic mundial, el llibre és també un al·legat contra la contaminació, una crida al respecte per una de les zones més verges del nostre planeta.
Viaje al blanco és el relat en forma de diari personal de nou dies d’una expedició que va recórrer els 111 km fins al pol nord geogràfic, que es coneix com l’últim grau. L’expedició es va fer l’abril del 2009, just durant el centenari de l’arribada al pol nord de Robert E. Peary. El relat apropa al lector els reptes i les dificultats, satisfaccions i desil·lusions d’una expedició en un ambient hostil de gel i neu permanents. L’estil és senzill i amb un cert toc humorístic, cosa que fa que sigui una lectura amena, centrada en els petits detalls així com en la globalitat del paisatge. El diari descriu de dia en dia una expedició polar actual, aprofundeix en la història i la compara amb les expedicions precedents, i analitza les causes i les voluntats que duen l’ésser humà a sobrepassar els límits naturals per explorar el món i trobar el que hi ha més enllà de les seves fronteres conegudes.
Jordi Canal-Soler. Viaje al blanco. Barcelona: Editorial UOC, 2014 [Cuadernos Livingstone, 16]. Disponible també en versió digital: www.editorialuoc.com/viajealblanco-p-1417.html
MITJANS DISPONIBLES DE L’EXPEDIÓ AL POL NORD
Vídeos
A Youtube es pot visualitzar un Book Trailer realitzat per a la promoció del llibre, amb vídeos i fotografies originals: http://youtu.be/2s6E00wEKoI. També estan disponibles a la web de l’autor els vídeos sencers del dia a dia de l’expedició: www.jordicanal.com/travels/90N
Articles
Jordi Canal-Soler ha publicat diversos articles sobre l’expedició al pol nord en diferents mitjans (a la revista Muntanya 907 li vam dedicar un reportatge): www.jordicanal.com/travels/90N
Fotografies
Hi ha disponibilitat de fotografies sota demanda per il·lustrar possibles articles. Contacteu amb l’autor al correu jordicanalsoler@gmail.com
SOBRE L’AUTOR
Jordi Canal-Soler (Barcelona 1977) és escriptor i fotògraf especialitzat en viatges. Ha viatjat pels cinc continents, i ha visitat una seixantena de països. Aventurer i explorador, els seus viatges l’han portat a recórrer Alaska de dalt a baix, creuar part del Sàhara, escalar les muntanyes més altes d’Europa, endinsar-se a la selva amazònica o internar-se al desert del Kalahari. Ha publicat més de vuitanta articles sobre els seus viatges. Ha participat en més de 150 programes de ràdio sobre viatges i actualment és col·laborador als programes La Buena Tarde (de RATP), Els Viatgers de la Gran Anaconda (de Catalunya Ràdio) i Que No Te Lo Cuenten (Radio Círculo). Els seus relats s’han publicat en 5 llibres recopilatoris. Viaje al blanco és el seu primer llibre.