57è Ral·li d’Esquí de Muntanya del CEC – DYNAFIT a la Vall d’Aran

El passat 21 de març es va desenvolupar el 57è Ral·li d’Esquí de Muntanya del CEC – DYNAFIT a la Vall d’Aran, enguany Campionat d’Espayaa per equips i també puntuable per a la XXVI Copa Catalana FEEC – MILLET.

Foto 1El repte era important, com a organitzadors preteníem fer una cursa fusionant els paràmetres de tota la vida que ens caracteritzen, com són el caràcter alpí de l’itinerari amb força desnivell i passos tècnics, que mantenen el compromís de l’esquí de muntanya més salvatge. I d’altra banda volíem garantir els paràmetres de les curses modernes, seguretat, bon traçat, bona senyalització, arbitratge i servei als corredors.

Era el tercer any que plantejàvem aquest itinerari complex, recorregut que en les altres dues ocasions no es va poder fer completament pel fort risc d’allaus. Un total de 74 equips van prendre la sortida: 148 corredors, que van estar satisfets amb l’itinerari proposat.

Amb base d’itineraris al pla de Beret es va traçar un recorregut de 2.400 m de desnivell i uns 22 km de recorregut, cinc pujades, cinc baixades, dos trams amb grampons i una corda fixa amb un total de 12 transicions. Això són dades que donen idea del grau d’exigència i compromís que es requeria. L’itinerari des del pla de Beret s’enfilava al tuc del Miei, una ràpida i fàcil pujada que serviria per estirar el grup. El també ràpid descens al torrent de Barlongueta iniciava l’ascensió per primera vegada al tuc dels Closos, del qual es descendia pel vessant nord fins al torrent de de Parros. La tercera pujada al tuc de Cardigassos, llarga i distesa, incloïa el primer tram amb grampons. La baixada per la pala NE esdevenia la més tècnica i llarga de tot el recorregut, primer per una ampla pala i després pel bosc fins la cabana de Parros. La pujada de la vall de Vernatar era la més llarga amb 1.100 m de desnivell, el primer tram es tractava d’un llarg flanqueig seguit d’un estret tub on les conversions eren obligades, al coll s’iniciava el segon tram amb grampons i una corda fixa ajudava als corredors a assolir el tuc de Parros. Del tuc de Parros s’iniciava un tram a peu per l’aresta fins l’avantcim on es calçaven els esquís per baixar la pala Sud. Per acabar una curta remuntada des del coll dels Closos enfilava els corredors de nou al Tuc dels Closos on la darrera baixada els retornava al Pla de Beret.

Foto 2L’itinerari júnior des del torrent de Parros ja s’enfilava al cim del mateix nom, fent un recorregut de 1.500 m de desnivell amb tres pujades. L’itinerari cadet només feia les dues primeres pujades amb un desnivell positiu de 1.000 m.

El dia de la cursa va ser canviant, a primera hora la boira baixa va permetre els controls revisar i obrir tot l’itinerari. A mesura que passaven les hores el dia va anar empitjorant, i es va reduir progressivament la visibilitat en alçada; fins i tot al migdia va començar a nevar. Tot i això, la sortida per a l’itinerari sènior es va fer puntualment a 2/4 de 9 i la de les altres categories a 3/4 de 9.

Els guanyadors de la cursa

Els guanyadors de la cursa, i per tant els campions d’Espanya per Equips 2015 absoluts, foren el Miguel Caballero i Luís Alberto Hernando de l’equip de la Guàrdia Civil en categoria masculina, i la Marta Riba i la Gemma Arró de la FEEC. Els primers van completar l’itinerari en 2 h 42’  47’’ i les dones en 3 h 22’  49’’.

En la categoria júnior els guanyadors foren en Iñigo Martínez de Albornoz i Pablo Oderiz de la Federació Basca i en dones Laura Balet i Maria Illa de la FEEC. En categoria cadet Pau Coll i Albert Ayats de la FEEC i Júlia Massagué de la FEEC fent equip amb la navarresa Maialen Uriz foren els campions.

Agraïments

Cal agrair a tots els col·laboradors que han fet possible aquesta edició del Ral·li del CEC; Dynafit, Pomoca, Fisiocrem i Editorial Alpina, axí com el suport i l’acollida rebuda per part de l’estació de Baqueira Beret, sense la qual hagués estat complicat organitzar un esdeveniment així. També cal agrair a les institucions i organismes les aportacions i l’ajut que ens han ofert, Coselh d’Aran, Ajuntament de Naut Aran, FEDME i FEEC. Per acabar no voldria oblidar al tots els voluntaris, traçadors, àrbitres, muntadors per la feina que han fet, sempre d’una manera desinteressada i molt entregada.

Antoni Massagué (director del Ral·li CEC)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s