Muntanya 917 (setembre 2016)

muntanya_917Muntanya 917 (setembre 2016)

Amb una mica de retard, acaba de sortir la revista Muntanya 917, corresponent al mes de setembre. Ja es pot adquirir la versió digital a l’iQUIOSC.cat des d’avui mateix. La versió en paper la trobareu al Centre Excursionista de Catalunya i als llocs de venda habituals molt aviat.

En aquesta edició hem preparat un conjunt de reportatges interessants per gaudir la muntanya aquesta tardor, en indrets diversos del nostre planeta. En primer lloc, pels cims mítics de Sierra Nevada (Granada), amb el Mulhacén (3.478 m) com a màxima altitud; però també el Veleta, el Cerro de los Machos, el Cerro del Caballo i el Picón de Jerez. Segueix una crònica alpina feta a la tardor del 2015 per membres del CEC als massissos del Mont Blanc i els Écrins. Després, un viatge a l’Àfrica Central ens duu fins al cim del mont Camerun (4.095 m). Per acabar, una amena descripció del Chilkkot Trail, el Camí de l’Or, una ruta usada pels buscadors d’or d’Alaska al segle XIX, avui convertida en un dels millors trescs del món.

Clouen aquesta edició un relat biogràfic sobre Joan Sayós Estivill (1916-2005), aviador i muntanyenc, i també un pràctic article sobre els aspectes mèdics que hem de tenir en compte a l’hora de plantejar-nos un tresc.

Aspectes sanitaris d’un tresc

Cada vegada hi ha més excursionistes que viatgen a indrets llunyans en busca de noves muntanyes i de paisatges que volen descobrir, fins i tot a regions exòtiques de difícil accés. És el que anomenem fer un tresc (trekking en anglès).

La moda d’aquestes expedicions excursionistes, promogudes gràcies a la relativa facilitat de les comunicacions en l’àmbit mundial, i també pel guiatge que ofereixen els clubs excursionistes o les agències de viatges especialitzades, ha fet que aparegui el fantasma de les malalties desconegudes, o bé les vacunes que hem de posar-nos per entrar a segons quins països. Però no és només això, sinó que també hem de qüestionar-nos què podem fer en el cas que tinguem un accident o qualsevol imprevist de tipus sanitari quan ens trobem aïllats de tota civilització o en un entorn hostil.

Certament, quan viatgem per aquests mons cal que siguem del tot autosuficients. És per això en el moment de preparar un tresc, cal tenir present tot un seguit de normes elementals de prevenció sanitària. Des de la Redacció, ja fa temps que pensàvem publicar d’una manera clara i il·lustrativa els problemes en què podem trobar-nos en un tresc qualsevol, tant si viatgem en grup o en solitari, amb l’objectiu de viatjar amb seguretat. Dos professionals del CEC en medicina de muntanya, Pere Rodés i Aurèlia Sans, ens comenten els principals aspectes sanitaris d’un tresc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s