El llibre sobre la Torca del Carlista

El passat 13 de desembre es va presentar a la sala de conferències de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería del campus Bizkaia (UPV), a Bilbao, el llibre La Torca del Carlista. Uno de los mayores volúmenes subterráneos del mundo.

torca-carlista_b

Es tracta de la primera publicació monogràfica sobre aquesta cavitat emblemàtica situada a la vall de Karrantza, a Cantàbria. Un estudi multidisciplinar que ha unit espeleòlegs (coordinats per Javier Moreno i Josu Granja, del grup d’espeleologia ADES Elkartea) i científics de la UPV (Escuela Universitaria de Ingeniería Técnica Minera, i departaments de Mineralogia i Petrologia, Estratigrafia i Paleotologia i Zoologia i Biologia Cel·lular Animal).

La Torca del Carlista es va descobrir l’any 1958. La seva gran sala interior és un fenomen geològic extraordinari per la mida i la bellesa. És la primera sala d’Europa i la tercera del món per extensió superficial. No obstant, aquest enorme espai sota terra ha estat molt poc conegut pel gran públic. La dificultat tècnica de l’accés, reservat sols a espeleòlegs experts, i la poca difusió cultural del medi subterrani n’han estat les causes.

img_0799_tc_2

Gràcies a aquest llibre, finalment surt a la llum la Torca del Carlista en la seva doble realitat, científica i cultural. En una primera part molt descriptiva es presenta la nova topografia, el context geològic en relació amb el carst de Ranero i la Cueva de Pozalagua i un inventari faunístic; després s’aborda la qüestió de la llegenda popular sobre aquest avenc i les guerres carlines. Per acabar, una crònica històrica detallada de les exploracions des del 1957 fins al 1980.

img_0800_tc_3

Profusament il·lustrada amb gràfics i fotografies, la cavitat es fa visible, a través d’un paisatge subterrani espectacular, en una acurada edició que supera les 200 pàgines.

img_0798_tc_1

 

 

Autors diversos. La Torca del Carlista. Uno de los mayores volúmenes subterráneos del mundo. Coordinació de Javier Moreno i Josu Granja. Bilbao: Sua Edizioak, novembre 2016.

És possible comprar-lo  a: https://www.elkar.eus/es/catalogo/libros

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s