Muntanya 920 (març 2017)

m_920

La primera edició de la revista Muntanya del 2017 comença amb el nº 920, corresponent al mes de març, en què destaquem un extens dossier sobre l’alpinisme glacial de la mà d’Alfons Valls i de Joan Quintana i Paredes, pioners d’aquesta modalitat esportiva.

Sumari

  • El forat dels Lladres d’Abella de la Conca (Ferran Alexandri). La cinglera de l’acimada població d’Abella de la Conca (Pallars Jussà) amaga una meravella geològica reservada fins ara als escaladors, arcs impossibles i una cova desconeguda en l’àmbit espeleològic: el forat dels Lladres.
  • DOSSIER: GEL, NEU I ESCALADA MIXTA ALS PIRINEUS CATALANS
    • Les menys efímeres de les efímeres (Alfons Valls). Els itineraris amb gel són efímers perquè no es formen cada any. Aquest article recull un conjunt de vies que s’han format de tres a sis vegades al llarg dels darrers vint anys: les menys efímeres de les efímeres.
    • Quatre escalades en glaç imbatibles (Joan Quintana i Paredes). Quatre ascensions imprescindibles, no sempre glaçades del tot, que combinen gel i roca, entretingudes i difícils, que poden servir molt bé com a escola.
  • Viatge d’un geòleg als parcs nacionals de l’oest americà (1) (Albert Martínez Rius). A tothom a qui agradi la natura, i especialment els geòlegs, haurien d’anar almenys una vegada a la vida als parcs nacionals dels Estats Units, veritables santuaris de biodiversitat i geodiversitat.
  • Descensos a Sardenya (Mari Nivera i Damià Pérez). L’illa de Sardenya no deixa mai de sorprendre’ns, ja sigui pel seu paisatge, la seva situació a la Mediterrània o per la diversitat d’esports de muntanya que poden practicar-s’hi.
  • Puigmal: detecció de precipitacions blanques al torrent de la Coma de l’Embut (Albert Vidal). Uns socis del CEC, en una de les excursions dedicades a la zona del Puigmal, descobreixen en diferents llocs del Pirineu un fenomen important de contaminació per compostos d’alumini.

Redescobrir

Mai no acabarem de conèixer del tot un territori. Un indret famós i cèlebre com Yellowstone, vist per la mirada d’un geòleg, ens pot fer veure coses que no hauríem imaginat. Fins i tot, la mirada encuriosida d’uns nens sobre un munt de pedres blanques a la coma de l’Embut pot revelar a l’entès la presència d’un fenomen relacionat amb el canvi climàtic. L’excursionisme científic es produeix des de molts punts de vista i d’atzars diversos. És just això mateix el que els excursionistes hem de procurar de fer: mirar i observar. Després prendre nota, fotografiar, i finalment comunicar.

Sovint pensem que coneixem a fons una comarca, trepitjada a còpia de moltes excursions i ascensions. No ens adonem la majoaria de vegades que el que és a la vista de tothom queda ocult i enterrat en la memòria i en el temps. Aquest ha estat el cas de redescobrir el forat dels Lladres, una meravella de la natura que ens desamaga una cova que encara no havia estat catalogada a Catalunya.

Però l’edició que teniu a les mans també ens permet redescobrir un esport de muntanya poc conegut, malgrat que a hores d’ara tingui una llarga trajectòria, l’alpinisme glacial.

Ferran Alexandri (director de Muntanya)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s