Presentem la la segona edició del 2017 de la revista Muntanya, corresponent al nº 921 del mes de juny, en la qual destaquem en portada el treball dedicat a l’Any Puig i Cadafalch, en relació a la Missió Arqueològica de 1907 a la Vall d’Aran i la Ribagorça, que va donar lloc al coneixement del conjunt d’Esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre del 2000.
Sumari
- La costa perduda. Una aventura en caiac per la Patagònia xilena (Roger Rovira). Dos experts expedionaris recorren en solitari 324 MN (600 km) per mar, en un territori gegantí, verge i despoblat. Una costa traïdora i plena de trampes, a prop de la temuda franja dels quaranta rugents.
- Puig i Cadafalch i la Missió Arqueològica de 1907 (Enric Soler i Raspall). L’any 1907 l’Institut d’Estudis Catalans va encarregar a l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch un projecte per donar a conèixer el patrimoni de les esglésies romàniques de les valls pirinenques.
- El Centre Excursionista de València (CEV). Un referent de l’excursionisme valencià (Carles Ferris). L’any 1946 naixia el CEV amb el propòsit de liderar el moviment muntanyenc valencià. Setanta anys després el CEV s’ha vist abocat a tancar la seva seu i a dissoldre’s.
- La costa salvatge del Baix Ebre. De l’Ametlla de Mar a l’Ampolla (Valentí Zapater). Una visió singular dels paisatges pocs coneguts de l’espai natural del Cap de Santes Creus i un dels trams més ben conservats de la costa meridional catalana.
- Barrancs de l’Alt Urgell. Nous descensos (Mari Nivera i Damià Pérez). Els barrancs de l’Alt Urgell es troben en un escenari privilegiat. La morfologia d’aquestes valls ha format barrancades i estimballs de gran bellesa i varietat per a tots els públics.
- Josep Maria Soler i Coll. Esquiador, alpinista i agrònom (Francesc Roma i Casanovas). Tot i que Josep Maria Soler i Coll (1893-1971) ha estat un dels enginyers agrònoms i investigadors més importants del país, també cal destacar el seu vessant excursionista.