L’edició de setembre de la revista Muntanya ens porta de nou al Nepal, un país tranquil, acollidor i hospitalari dos anys després d’aquell terratrèmol devastador, quan el país es va recuperant a poc a poc per tornar a la normalitat, en condicions de rebre el turisme de sempre.
La gent del Nepal reclama al món el nostre ajut i suport. Fa dos anys que es van produir dos terratrèmols devastadors que assolaren el país de les muntanyes. Fa dos anys que esperen amb il·lusió el turisme, que encara no hi acaba de fer cap.
En aquesta edició hi hem tornat, perquè no hem deixat mai de contribuir a la tasca solidària amb el poble del Nepal. Amb aquest objectiu hem elaborat un dossier que proposa un viatge de contacte al Nepal per a tots els públics, tant per als excursionistes com per als viatgers, amb la finalitat de gaudir un panorama divers en un país de geografia variada, on conviuen en pau tantes races i cultures diferents. Una proposta que va de les zones més muntanyoses, i alhora accessibles, de l’Annapurna Himal i el Solu Khumbu fins a les planes subtropicals del Terai, a la recerca del rinoceront unicorn.
Aquest és el sumari complet d’aquest número:
- Pels boscos de Tornafort i el pic de la Màniga (Olga Rovira i David Guiu). Dues rutes senzilles per endinsar-nos en el paisatge privilegiat de l’Alt Pirineu, el parc natural més gran de Catalunya, per travessar els boscos esplèndids de Tornafort o trescar pels vessants del pic de la Màniga.
- El cor del Nepal. De Kàtmandu a Pokhara (Ferran Alexandri). Quan anem al Nepal a fer muntanya no només completem itineraris i reptes concrets, sinó que a més ens enduem una bona part de l’essència d’aquest país amb nosaltres, en una veritable lliçó d’etnografia i cultura.
- Ghandruk, un tresc al peu de l’Annapurna Sud (Ferran Alexandri). Un recorregut senzill però amb al·licients extraordinaris, perquè ens permet descobrir els pobles gurung i gaudir unes vistes excel·lents del massís de l’Annapurna.
- La selva de Chitwan, una de les jungles primàries més grans d’Àsia (Jordi Canal-Soler). Al sud del país hi ha el primer parc nacional del Nepal, Chitwan, situat a les planures del Terai, on és possible trobar l’emblemàtic rinoceront de l’Índia d’una sola banya.
- La Pemba, Goli i un reportatge a l’Himàlaia (Josep Pérez). La història de retrobament d’una xerpa amb el seu poble natal, Goli, al peu de l’Everest, vint anys després d’haver-hi marxat. Lluny del que podríem pensar, la Pemba no escala muntanyes, sinó que canta les cançons tradicionals del seu país.
- Viatge d’un geòleg als parcs nacionals de l’oest americà (2) (Albert Martínez Rius). Segona part del viatge als parcs dels Estats Units, que va des del paisatge alpí del Grand Teton al festival de colors del Canyó Bryce, passant pels paisatges de les pel·lícules de l’oest i els delicats arcs de pedra d’Arches.