Muntanya 923 (desembre 2017)

Avui mateix ha sortit la revista Muntanya 923, un número monogràfic dedicat a 75 anys de crònica alpina del Centre Acadèmic d’Escalada (CADE) del Centre Excursionista de Catalunya.

75 ANYS DEL CADE

Enguany es compleixen setanta-cinc anys de la fundació del CADE, quan un 15 d’abril del 1942 un grup d’escaladors –a petició de la Secció de Muntanya del CEC– es va decidir a formar un organisme específic per a l’ensenyament de l’escalada. D’aquesta manera va néixer el Centre Acadèmic d’Escalada, més conegut com a CADE.

El primer president va ser Lluís Estasén, al qual recordem per la primera escalada a la paret nord del Pedraforca l’any 1928, per una via directa, que després es diria via Estasén. Justament, el mateix any, Brown i Smyte realitzaven la via Major del Mont Blanc, amb 1.300 m de recorregut i V grau a més de 4.500 m d’altitud. Les dificultats de les dues parets no poden comparar-se, però les vivències que van representar per a cada escalador, segons la seva experiència i les possibilitats del moment, segurament que eren molt semblants. Per aquest motiu la via ha acabat esdevenint mítica.

Amb els anys, el CADE va realitzar un salt qualitatiu enorme, les seves ascensions es van situar a nivells equiparables amb els de l’entorn alpinístic dels països tècnicament més avançats. Ara, el seu futur és incert perquè les necessitats de la societat queden ateses d’unes altres maneres. Però no es podrà oblidar mai aquell primer impuls dels escaladors del CADE que s’enfrontaven a la cara nord del Pedraforca, ni tampoc d’Estasén com el primer referent, per l’esforç, la voluntat i el coratge en els inicis de l’escalada i el pirineisme catalans.

Ferran Alexandri
Director de Muntanya

Podeu veure el sumari d’aquest número en la imatge següent:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s