L’edició de juny de la revista Muntanya (925) està dedicada a la muntanya catalana: els cims més alts de Montserrat i alguns indrets insòlits del Montsec, entre altres articles interessants, com una ruta amb BTT per l’històric Canal de Castilla.
Heus ací el sumari de l’edició de juny de la revista Muntanya 925:
Entorns naturals protegits
Després que el 2012 es va crear el Geoparc de la Catalunya Central, que inclou la serralada de Montserrat, i que la UNESCO hagi decidit ampliar la llista de Geoparcs Mundials amb la zona de la Conca de Tremp-Montsec, hem de qüestionar-nos, malgrat l’evident benefici que comporta per a les zones en qüestió, si això no implica també un problema de massificació i, per tant, del consegüent deteriorament d’aquests mateixos paratges protegits.
Em refereixo especialment a la massificació turística –també excursionista, o millor dit, dels anomenats esports d’aventura– d’enclavaments naturals i a la sobreocupació de les àrees d’aparcament prèvies a aquestes zones. Tot i que és notori que les administracions actuen coordinades en aplicar accions per pal·liar els efectes de la massificació i per regular els accessos, en segons quines èpoques, això no és suficient. L’any 2016 es van superar amb escreix tots els rècords de visitants al congost de Mont-rebei, amb 100.000 persones, i encara més a Montserrat, amb 2,5 milions.
Tot i que la solució no és fàcil, cal una actuació urgent. En aquesta edició tractem amb un amor especial els massissos de Montserrat i del Montsec, però sempre amb l’esperança que continuïn sent muntanyes de referència per a l’excursionisme a casa nostra.
Ferran Alexandri (director de Muntanya)